‪+90 553 241 66 29‬
trende
trende

Metraj nedir ?

Metraj nedir ?

Metraj ; Bir yapıyı oluşturan elemanların ayrı ayrı ölçülerek miktarlarının bulunmasıdır. Miktarların birimlerine dikkat edilmelidir. Kaba inşaat işlerinde demirin birimi ton iken betonun birimi m3 ve kalıbın birimi m2 olarak alınacaktır. Aynı şekilde diğer işlerde de birimlerini yazarken bir kez daha düşünmek gereklidir.

Bu hesaplamalar yapılırken miktarların hangi mahallerde olduğunu, hangi iş kaleminin nerelerde kullanıldığı çok titizce tespit edilmelidir. Aksi durumlarda yapıyı oluşturan iş kalemlerinin bazısı eksik bazıları fazla çıkabilmektedir. Böyle durumları sıfıra indirgemek için mahal listesi oluşturulmalı. Projelerinde belirtilen mahallerde her bir iş kalemi için farklı renklerde kalem kullanılmalıdır.Metraj miktarlarının hangi katta, hangi mahallerde kullanıldı tespit edilmiş olacaktır. Bu tespitten her farklı renk kaleminin kendi içerisinde toplamı bize o kalemin söz konusu işteki metrajını verecektir.

Birim Fiyat; ÇŞB, KGM, İLBANK, VAKIFLAR vb. kamu kurumlarının tespit etmiş olduğu (birim fiyat kitaplarındaki) işlerin birimlerine bağlı olarak belirledikleri fiyattır.  Birim fiyatlar her yılın Şubat ayında güncellenmektedir. Fiyat farkı olan işlerde aylık tefe-tüfe ye bağlı olarak fiyat farkı verilmektedir.

Yaklaşık Maliyet ise  bir yapıyı oluşturan iş kalemlenin her birinin kendi toplam miktarlarının kendi birim fiyatları ile çarpılması oluşan yapı maliyetinin hesaplanmasına denilmektedir.

Burada ilk olarak önemli olan metrajlarının titizlikle çıkartılmasıdır. Öyle ki;  metraj miktarlarının birisi yanlış olursa yaklaşık maliyet etkilenecek ve yaklaşık maliyet düşük veya fazla çıkacaktır.

Verdiğimiz hizmette metrajlar en az iki uzman tarafından çıkartılarak aynı iş kalemleri için aynı miktarın bulunması sağlanarak ilerlemekteyiz.

Metraj hazırlama ile bir çok hizmetleri karşılamış oluyoruz. Bunları maddeler halinde sayacak olursak :

  1. a) Yapım işleri ihalesi öncesi vereceğiniz teklifin belirlenmesinde çok önemli rol oynayan yaklaşık maliyeti hesaplıyoruz. Mahal listesi, çarşaf liste, birimlerin mahallere göre ayrı ayrı detayları ile birlikte…
  2. b) Yaklaşık maliyeti oluşturan iş kalemlerindeki kullanıcak malzemelerin hesaplanması. Örneğin Çimento, kum, tuğla, beton, donatı tonajı vs. vs. Talep olması halinde bunların da hesaplamasını detaylarıyla sizlere sunuyoruz.
  3. c) Yapımı devam eden veya biten işlerde taşeron hakedişlerinin hazırlanması. Gerek proje üzerinden gerekse yerinde lazer metreler ile baştan sonra tüm yapının istenilen kalemlerde metrajlarını çıkartarak hakedişinizi hazırlıyoruz. Taşeron takibi, aylık hakediş hazırlanması, taşeron sözleşmesinin hazırlanması ile hizmetinizdeyiz.
  4. d) Mukayeseli keşif ile değişen proje veya miktarların hesaplarını çıkartıyoruz.
  5. e) IPARD projeleri için Tarım ve Kırsal Kalınmayı Destekleme Kurumu veya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin teşvikleri için proje, teknik şartname, teknik döküman, yaklaşık maliyet hesaplarını çıkartıp sizlere teslim ediyoruz.
  6. f) İş programı hazırlanması imalatlarınıza göre yer tesliminden itibaren işin sonuna kadar izlenmesi gereken adımları çarşaf listede hazırlayarak sizlere sunuyoruz.
  7. e) Aşırı düşük dosya savunma hazırlanması ile ihalenin sizde kalmasını sağlıyoruz.

İlerleyen zamanlarda her bir konu için ayrıntıları bekleyin…

Sağlıklı Günler Dilerim.

21 Nisan 2018
3.861 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı